Relax kids

Praktijk Carpe Diem

Workshop: Relax Kids

In de workshop Relax Kids! wordt er spelenderwijs kennis gemaakt met yoga, mediteren en op een creatieve wijze bezig zijn. De fantasie van de kinderen wordt geprikkeld aan de hand van een thema. Een aantal thema’s zijn: de boerderij, elfjes, tovenaars, etc. We doen in de les oefeningen, spelletjes en activiteiten die de motoriek en lenigheid verbeteren. Ook wordt er een beroep gedaan op hun eigen creativiteit. De kids worden zich bewuster van hun eigen houding, ademhaling, emoties, denken en sociale vaardigheden ten opzichte van elkaar. Ze leren naar elkaar te luisteren zonder te veroordelen, ze leren initiatieven te nemen en creatief bezig te zijn. Elke les komen de volgende onderdelen aan bod: we beginnen met een kringgesprek waar het thema kort wordt uitgelegd, dan een visualisatie en/of een ontspanningsoefening voor de ontspanning en ademhaling, een creatieve activiteit die met het thema te maken heeft en een korte visualisatie ter afsluiting om aandacht en concentratie te bevorderen. Maar voorop staat natuurlijk het plezier in het beoefenen van yoga en mediteren. De kids hoeven niks te doen waar ze zichzelf niet prettig bij voelen.De training is interessant voor iedereen van 4 t/m 6 jaar.

Maar in het bijzonder voor kinderen:

  • Die gepest worden
  • Die meer zelfvertrouwen nodig hebben
  • Die snel boos worden en niet weten hoe hiermee om te gaan
  • Die moeilijk hun emoties kunnen uiten
  • Die moeite hebben met samenspelen Er zijn 5 trainingsbijeenkomsten, d.w.z. 3 trainingen voor de zomervakantie en 2 trainingen na de zomervakantie.  

Wat is kinderyoga?

 

Brullen als een leeuw of gillen als een aap. Zelf magische stenen maken en die in en mooie schatkist bewaren. Daarna op reis met een dolfijn in de oceaan of de wereld verkennen. Ga je mee met het Relax Kids avontuur? Samen gaan we allerlei spannende en leuke dingen doen en beleven we spannende avonturen. Je wordt er rustig van, je leert jezelf beter kennen en we maken veel plezier.

Door bewust te leren luisteren naar hun lichaam leert Tanja Engels kinderen zelf ontdekken hoe ze rustiger kunnen worden, te ontspannen en te ervaren waar hun grenzen liggen. Kinderen vinden het fijn om dit te kunnen. De yogalessen zijn speels en avontuurlijk en de kinderen beleven veel plezier aan de oefeningen in de vorm van dans, visualisaties, ademhalingsoefeningen, yogahoudingen en creatieve activiteiten. Per groep is er plaats voor maximaal 6 kinderen.

Deze workshop heeft een gunstige invloed op:

  • Positief zelfbeeld
  • Zelfvertrouwen
  • Concentratievermogen
  • Verdraagzaamheid
  • Creativiteit ontwikkelen

Uitleg voor kids!

Leuk dat je iets wilt weten over de workshop Relax Kids. Tijdens deze workshop maken we gebruik van onder andere yoga. Yoga is al heel oud. Al meer dan duizend jaar, en het komt van oorsprong uit India. Doordat deze mensen heel erg goed naar houdingen en bewegingen van dieren keken, ontdekten ze dat dit hele gezonde bewegingen waren. De mensen gingen net zoals de dieren dit toepassen. Ze merkten dat ze meer energie kregen, fitter werden, zich beter konden concentreren. Dat had tot gevolg dat ze beter konden werken. De honderden oefeningen van de yoga worden tegenwoordig door mensen over de hele wereld gedaan; ze geven een gevoel van ontspanning, maar het is ook gewoon heel erg leuk om te doen. We doen in de les oefeningen met de adem, dat kan je helpen rustig te worden als je heel bijvoorbeeld druk of bang bent. Ook oefeningen om te concentreren, om sterk te worden en om lenig te worden. Met yogahoudingen kunnen we ook uitbeelden wat we denken. En op deze manier leer je meer van je zelf te begrijpen. De creatieve activiteiten zijn om jezelf creatief te ontplooien. Als je mee komt doen, heb je alleen maar gemakkelijke kleren nodig. De rest doen we samen. We gaan er samen een workshop van maken. Heb je er al een beetje zin in? Tot ziens bij de workshop! 

Wat doen we eigenlijk tijdens deze workshop?

De lessen beginnen met een kringgesprek. Daarna gaan we spelenderwijs yogaoefeningen doen of luisteren naar een verhaal waarbij we zelf mogen bedenken wat we zien. We gaan bijvoorbeeld naar de dierentuin en ontmoeten daar allerlei dieren die we nadoen. Iedere les heeft een thema, dit kan bijvoorbeeld over tovenaars, elfjes of het oerwoud gaan.

Hierna is het tijd voor wat rust en sluiten we onze reis af. Daarna doen we nog een creatieve activiteit om al onze belevingen uit te drukken.

Deze workshop maakt je sterk!

Kinderyoga kan je helpen om sterker en krachtiger te worden. 

Het kan bijvoorbeeld helpen bij angsten, het helpt je je zelfvertrouwen te vergroten, je concentratie kan verbeteren en je leert te ontspannen. De oefeningen zijn thuis of op school ook gemakkelijk te doen. Wanneer je voelt dat het even niet zo goed gaat, je bang of onrustig wordt kan je voor jezelf een oefening gaan doen. 

Wat neem ik mee?

Jezelf natuurlijk!!

Voor de lessen heb je niet veel nodig. De oefeningen worden op blote voeten gedaan, anders kan je uitglijden. Neem wel een grote handdoek of badlaken mee om over je matje heen te leggen. Eet van tevoren niet teveel en het is prettig om los zittende kleding te dragen. Misschien is het verstandig om laagjes kleding aan te doen, zodat je iets kan uittrekken wanneer je het te warm krijgt. Zorg er ook voor dat je niet teveel sieraden tijdens de les draagt, deze kunnen je bezeren of ze beschadigen.

Wat zijn de regels?

Je bent zelf de baas over je eigen lichaam. Wanneer een oefening of spel niet goed voelt, hoef je niet mee te doen. Je kunt dan even gaan zitten op je matje. Als je voelt dat het weer gaat, doe je gewoon weer lekker mee!

Verder geldt dat we elkaar niet bezeren, aardig zijn voor elkaar & voor jezelf.

Uitleg voor de ouders en docenten

Deze workshop voor kinderen waar kinderyoga een onderdeel van is is niet te vergelijken met een yogales voor volwassenen. Kinderyoga is vooral speels, vrolijk, met een eigen inbreng door de kinderen. Tijdens de les kinderyoga hoeven ze eventjes helemaal niets te presteren in de vorm van intelligentie, tempo enzovoorts. Hoe vaak zeggen we niet tegen kinderen “doe eens rustig”, zonder ooit te hebben uitgelegd wat dat eigenlijk is? Tijdens deze workshop leren de kinderen op een leuke manier wat rust eigenlijk is. We werken spelenderwijs aan concentratie, lichaamsbesef, ademoefeningen, balansoefeningen, ontspanning. Deze elementen komen elke les weer even terug. Daarnaast is er aandacht voor het creatieve vlak.

De kinderen zijn fysiek bezig, kijken naar hun eigen innerlijke belevingswereld, en ervaren wat er met de andere kinderen uit de groep gebeurt. Door deze ongedwongen en ontspannen manier van werken, ontstaat zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Kinderen vinden het meestal heerlijk om te kunnen ‘voelen’. En door kinderen bewust te laten worden van hun adem, leren ze al heel vroeg dat de ademhaling de verbinding is tussen lichaam en geest. Ze ervaren eenheid in zichzelf; rust. 

Tevens geef ik de workshop ook op locatie.

Workshop Relax Kids! Op locatie.

Kinderyoga en andere vormen van ontspanning raken steeds meer geïntegreerd op de basisscholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Er zijn scholen die zelfs een apart uurtje voor ontspanning inroosteren. De workshop Relax Kids wordt gegeven in series van 10 lessen. De lessen kosten € 45 per uur. Het maximale aantal kinderen per groep is 10.
Voor de buitenschoolse opvang en de kinderdagverblijven zijn er diverse lesprogramma’s ontwikkeld. 

Ook een leuk idee voor een origineel verjaardagsfeestje.

De workshop wordt op vrijdagmiddag van 14-15 uur gegeven voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. De workshop gaat alleen door bij voldoende deelnemers.