Hoezo gevoelig?

Praktijk Carpe Diem

Workshop: Hoezo gevoelig?

“Wat ben jij gevoelig; Je bent gewoon te gevoelig; Nu al moe? Wat is er met jou aan de hand? Geen zelfvertrouwen?” 
Klinkt dat bekend? Als je iemand bent die gevoelig is dan heb je dit soort dingen zo vaak gehoord van goedbedoelde ouders, leraren en vrienden dat je ze als waar bent gaan aannemen: er is iets met me aan de hand. En aangezien je wist dat je niet kon veranderen, heb je langzaam maar zeker het gevoel ontwikkeld dat er een of ander gebrek in je ligt verscholen. Je bent je leven gaan zien als een voortdurend compromis met dat gebrek. 

Echter ER IS NIKS MIS MET HOOGSENSITIVITEIT. Er is niks mis met je, omdat je hoogsensitief bent. Je hebt een hoogsensitief zenuwstelsel, een zenuwstelsel dat erop ingesteld is om subtiele signalen uit de omgeving op te vangen, wat in veel situaties een groot goed is. Dat betekent ook onvermijdelijk dat je makkelijker wordt overweldigd door een sterk niveau van prikkeling. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ongeveer 15-20 % van de mensen erft een zeer ontvankelijk, hoog sensitief zenuwstelsel. Hoog sensitieve personen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor zijn hoog sensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol (ze zijn zich bewust van de gevolgen van een vergrijp en zijn er zodoende minder toe geneigd).
Zoals je dus ziet zijn het mooie kwaliteiten die je bezit en waar je goed gebruik van kunt maken. Zie het als een kwaliteit, niet als een last. 

Tijdens de workshop gaan we aan het werk om te leren hoe je jezelf kunt beschermen voor al die prikkels van buitenaf, hoe je dicht bij jezelf kunt blijven en vertrouwt op je intuïtie. Je zult zelfverzekerder worden, meer energie krijgen en geloof in eigen kunnen.